Juntas

Idyllisch plekje midden in het bos

Fietsen

Written by Mateus. Posted in Activiteiten

fietsblog mateusNa 12 jaar aan de voet van de Alpen gewoond en gefietst te hebben kreeg ik de kans om midden-Portugal, en in het bijzonder de binnenlanden van de provincie Beira Litoral te ontdekken. Vanaf Juntas nabij het gezellige stadje Castanheira de Pêra ben ik de wijde omgeving te fiets gaan verkennen. De berghellingen lonkten uitdagend en bleken lichter uit te vallen dan ik gewend was. Natuurlijk is het zo nu en dan eventjes stevig op de pedalen staan in het typerende bergachtige landschap van deze streek, maar dat wordt dan ook beloond met geweldige uitzichten, genieten van rustige weggetjes door bossen, langs olijfboomgaarden en routes door prachtige pittoreske dorpjes met monumentale kerkjes en pleinen.

Onderweg op de fiets valt er veel te doen. Langs de rivier de Pêra is het heerlijk koel en zijn er talloze natuurlijke zwemplekken, vaak met sprookjesachtige watervalletjes. Naast het bezichtigen van de vele oude gebouwen die deze streek rijk is, kunnen leuke winkeltjes en authentieke marktjes bezocht worden waar men nog veel oude ambachten tegenkomt. Ook het stuwmeer van Cabril waar het heerlijk toeven is ligt op fietsafstand van Juntas.

Achter Juntas, over ‘de berg’ begint het prachtige Serra da Lousã, een bergachtig natuurgebied met verborgen valleitjes, de typerende leisteendorpjes en overweldigende vergezichten.

Portugal is als fietsland, als je de zuidkust een beetje mijdt, heerlijk rustig. Er kan over autoluwe wegen ontspannen worden gepedaleerd. De meeste B-wegen zijn tegenwoordig voorzien van asfalt en uitstekend te fietsen. Sommige routes gaan gedeeltelijk over zandpaden of oude, vergeten straatjes achteraf. Ik adviseer dan ook een stevige fiets met versnellingen (mountainbike) te gebruiken.

Ik heb inmiddels verscheidene dagfietstochten uitgezet die zelfstandig of met gids afgelegd kunnen worden. Van de routes kan naar wens vanzelfsprekend afgeweken worden. Het vertrek is ‘s ochtends, en tegen de avond zijn we weer terug. Onderweg is het tijdens lunchtijd (almoço) mogelijk een van de vele lokale eetcafés te bezoeken waar tegen zeer redelijke prijzen een lokale lunch genuttigd kan worden.

Fietsen is echt een uitstekend tempo om een stukje cultuur van het nog onontdekte Portugese binnenland te proeven.

Labels:, ,

Trackback van jouw site.

Mateus

Mateus is beheerder van Camping Juntas

Laat een reactie achter

Adres

  • Portugal Rua do Outeiro 3280-033 Castanheira de Pêra

Contact

Openingstijden

Wij zijn het hele jaar geopend